BIOGRAFIE

Ivo MeinenTijdens zijn werkzaamheden als vaste remplaçant van o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, dirigeerde Ivo Meinen zowel symfonisch als ook opera repertoire. Seizoen 2017/2018 was hij kapelmeester in het operahuis van Jekaterinenburg, het 3e operahuis van Rusland.

In 2011 leidde Ivo de succesvolle productie van de Nederlandse première van "La pietra del paragone" (G. Rossini) bij Opera Trionfo en trad in alle grote zalen van Nederland op. Vanaf dat moment ligt het accent van dirigeren bij opera. Hij heeft gewerkt aan opera's zoals "Don Pasquale" (G. Donizetti) en "Guillaume Tell" (G. Rossini). Ook viel hij in bij extra ingelaste voorstellingen van "Le Nozze di Figaro" (W.A. Mozart), een productie van de Nederlandse Opera Academie (Amsterdam) en bij een geënsceneerde versie van de "Johannes Passion" (J.S. Bach) bij de Nederlandse Reisopera Enschede.

In 2014 leidde hij de Nederlandse première van de opera "Vom Fischer und seiner Frau" van de Zwitserse componist Othmar Schoeck in Amsterdam. Hij heeft o.a. opera's gedirigeerd zoals "Gianni Schicchi", "Tosca" en "Madama Butterfly" (G. Puccini), "Rigoletto" en "La Traviata" (G. Verdi), "Il barbiere di Siviglia" en "Le Comte Ory" (G. Rossini,) en "Carmen" (G. Bizet).

In 2007 is Ivo Meinen door het Nederlands Philharmonisch Orkest geselecteerd om deel te nemen aan de masterclass van Valery Gergiev tijdens het Gergiev festival te Rotterdam. Deze masterclass is gedocumenteerd op de DVD "Conducting doesn't tire me". In datzelfde jaar ontving hij de prestigieuze Kersjesprijs voor dirigenten en in september 2015 was Ivo Meinen prijswinnaar op "the Blue Danube Opera Conducting Competition", Rousse (Bulgarije).

"Ich erlebte Ivo Meinen als hervorragender Operndirigent. Unter seiner kunstvollen Leitung ergänzen sich Gesangsführung und Musikstruktur perfekt. Ivo Meinen ist ein phantasievoller, von profundem Wissen geleiteter Künstler. Seine feinfühlige Musikalität stellt er durch ein energievolles und geschmeidiges Dirigat unter Beweis. Seine psychologische Feinfühligkeit macht ihn zu einem wertvollen, zuverlässigen Dirigenten."
Louis Landuyt, bariton